A csicsóka őshazája Észak-Amerika, Kanada, ahol vadon ma is előfordul. Az indiánok kertjeiben Amerika felfedezése előtt már termesztették ezt a növényt. Hazánkban a burgonya megjelenése előtt, 1664-ben földi alma néven ismerték.
Később kiderült, hogy a csicsóka mindenhol jól megtermelhető, igénytelen, sőt éghajlatra és talajra nézve valamennyi növény közül a legkisebb igényű, amely homokos talajon is kiválóan terem. Jól tűri a száraz, kevés csapadékkal járó éghajlatot. Nem igényel különösebb bánásmódot, csak kapálást.
Ősztől tavaszig vethető és ősszel betakarítható. Zöldje nyáron is takarmányozható. Szárítva pedig télen is hasznos takarmány, nyulaknak, kecskéknek. Leveles szára besilózva napraforgóhoz hasonló tápértékű anyagot ad.
A csicsóka feldolgozásával többen is próbálkoztak, de nem aratott osztatlan sikert. Friss termékként fogyasztva, például vegyes-saláták kiegészítőjeként viszont nagyon eredményes. A gumó alakja a gyömbérre emlékeztet, íze pedig hasonló a sárgarépához.
A nem vagy rosszul emészthető szénhidrát (inulin) tartalom miatt a csicsókát elsősorban kalóriaszegény alap-élelmiszernek kell tekinteni. Mindezek alapján a csicsóka gumó mind a népélelmezésben, az elhízás, a szív és érrendszeri bántalmak, a cukorbaj, a rák megelőzésében, mind az elhízottak és elhízott cukorbetegek diétájában eredményesen felhasználható. Az inulin, illetve a csicsókagumó beltartalma csökkentik a vér inzulin koncentrációját.Így a cukorbetegek táplálkozásában is hasznos lehet.
Mi körülbelül 5 éve termesztünk csicsókát, két fajtáját ismerem, az egyik vörös gumós, a másik fehér színű. Amikor jó trágyás talajban termesztettük, akkor némelyik bokor alatt egy egész vödörnyi is volt a gumókból.
Amikor ősszel felszedjük a gumókat, hogy betakarítsuk, akkor egy-egy darabot hagyjunk a helyén, adjunk egy kis szerves trágyát és jövőre ebből lesz az új bokrunk. Teljesen fagyálló.
Jelenleg, 2-3 méteres magassága miatt telekhatároló sövényként is ezt ültettem. Jelenleg, körülbelül 1,5 m magas.
Forrásanyag: Biokultúra XVII. ÉVF. 4.SZÁM
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése