2010. augusztus 12., csütörtök

Krump Lee

Mivel olyan sokat főzünk burgonyával, hát ismerjük meg alaposan ezt a növényt!

Burgonya, használatosabb nevén krumpli, kevésbé ismerten pityóka, latinul pedig Solanum tuberosum.

A burgonya egyik legfontosabb élelmiszernövényünk. A szénhidrát nagy részét keményítő formájában tartalmazza, fehérjetartalmát az emberi szervezet jól hasznosítja, ezenkívül C-, B1- és B2-vitamint is tartalmaz.
Igényeinknek tehát megfelelő, lássuk akkor az övét:

Hőmérsékleti igénye közepes, fényigényét a hazai viszonyok kielégítik, az öntözést szárazabb időszakban, a virágzás és a gumóképződés idején meghálálja. A tápanyagban gazdag, laza, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli.

Mi már évek óta március 1-én vetjük a burgonyát. Ez két héttel korábban van az ajánlottnál, de mindig megkockáztatjuk, mert ha bejön és nem fagy el, akkor korán lesz burgonyánk, ha meg mégis elfagyna, akkor sincs nagy anyagi kárunk. Idén 60 tövet tettünk ekkor.

Ősszel előkészítettük már a talajt, azzal, hogy 25-30 cm mélyen felástuk a burgonya ágyást. Ezzel egy időben a szervestrágyázást is elvégeztük.

Tavasszal, amikor rá lehet menni a földre, ültetőgödörbe vetjük az előcsíráztatott burgonyát. Mi rögtön fel is kupacoljuk, így ilyenkor úgy néz ki a föld, mintha tele lenne szabályos sorban vakondtúrásokkal. De van, aki bakhátas műveléssel termeszti a burgonyát.

Június végén szoktunk vetni még egyszer, az októberre, a fagyokra pont kijön a földből, így kétszer van újburgonyánk.

Nyár folyamán kapálás és néha öntözés szükséges, száraz időben, valamint a feltöltögetés, ami nálunk elmarad a vakondtúrásos művelésmód miatt. Így tesszük ezt már évek óta.

A burgonyabogár ellen védekezni kell, amíg tudjuk leszedni őket, leszedjük. Utána csak a permetezés van, ha nem győzzük másképp. Állítólag a fácánok megeszik a burgonyabogarat. Én még nem láttam, pedig felénk járnak fácánok.

Felhasználása csak a fantáziánkon múlik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése